pirmdiena, 2008. gada 29. decembris

Pasaules debašu čempionāts iet vaļā

Kamēr Latvijas debašu aktivitātēs iestājusies neliela pauze un mēs gaidām Jauno gadu, tikmēr citi debatētāji nu jau pāris dienas iespringst Pasaules debašu čempionātā Īrijā.

Čempionātā ir aizritējuši pirmie debašu riņķi un to rezolūcijas arī ir zināmas:
R1 motion: This house would ban all forms of gambling.
R2 motion: This house would fire the senior managements of all corporations which receive government bailouts.
R3 motion: This house would allow soldiers to sue their government for negligence.

Tā pat arī noticis tiesnešu praktiskais eksāmens, kur tiesnešiem bija jāvērtē debate par to, ka valdība atļaus apdrošināšanas kompānijām iegūt ģenētisko informāciju par potenciālo klientu.

Šeit ir daži blogi (World debating website, Global debate, The German Corespondent, SSE Riga DS ) ar kuru palīdzību Jūs varat sekot līdzi visam kas notiek Īrijā, kur, cita starpā, ir arī mūsu draugi no REA LMT debašu kluba. Turam īkšķus par viņiem un sekojam līdz!

Laimīgu Jauno gadu!

svētdiena, 2008. gada 28. decembris

Ļoti noderīgas video pamācības debatētājiem!

Sveiciens visiem ViA debatētājiem iepriekšējos Ziemassvētkos!
Pieļauju, ka zemāk aprakstītā informācija dažiem debatētājiem nav nekāds jaunums, bet tāpat pieļauju, ka citiem, tā varētu būt ļoti interesanta un noderīga.

Runa ir par debate video blogu: http://debatevideoblog.blogspot.com/. Šeit ir pieejami ne tikai dažādi video no dažādām debatēm, bet arī debašu ekspertu lekcijas par debatēm - tā teikt debašu teorija ar praktisku piesitienu. Es personīgi uzskatu, ka tieši šīs video lekcijas, kuras pasniedz īsti debašu profi (piemēram Rhydian Morgan no UK, kuru daži no mums atcerās no Viļņas) ir šī debašu bloga "zelta fonds". Nopietni iesaku noskatīties šos video, un esmu pārliecināts, ka iegūsiet daudz jauna. Pats vakar noskatījos Mr.Morgana lekciju par opozīcijas stratēģiju, un droši varu teikt - ir vērts!, kaut vai lai uzzinātu brīnišķīgus argumentus, kāpēc piemēram nevajadzētu aizliegt smēķēt klubos u.c.

Īsāk sakot, skatieties un mācieties! ;)

Shopping science!

Ne visiem izdodas saglabāt racionalitāti un vēsu prātu svētku laikā, īpaši ejot iepirkties. Daudzreiz mākusi sajūta, ka tas ko tu nopirki īsti nebija vajadzīgs, vai arī kas ir vēl augstākā PR līmenī saprast, ka tas ko tu nopirki tev nebija vajadzīgs, bet tagad kad tev tas ir tu jūties labāk nekā tad kad tev tā nebija.

Izlasot rakstu par masu patērētāja prāta ietekmēšanu veikalos, pēkšņi parādījās daži atzīmēšanas vērti fakti. Jautājums, kāpēc visi lielviekali izskatās tik vienādi, diez vai būtu pamatojams ar iztēles trūkumu ražotāju un tirgotāju un tirgotāju izpausmēs. Jai pamatojums kāpēc pārtikas veikali izvietoti pie pašas lielveikalu izejas, diez vai ir kas jauns kādam, bet kad sāc piedomāt, ka maize un piens jāmeklē vistālākajā maksimas stūri, tāpēc tas ir viens no biežāk pirktajiem produktiem un lai līdz tam nokļūtu jāiet garām pārdesimt plauktiem, kas paildzina tavu uzkavēšanos veikalā? Un kāpēc Hektors ir novietos lielveikalu plauktu apakšā, bet Jim Beam, kas ir viens no zīmolīgākajiem alkoholiem acu augstumā. (Tornis nav lielveikals :) Viņiem viens pīpis - LB vai Jim Beam. Vai arī žurnāli par slavenībām izvietoti tieši bērnu acu augstumā? Un arī Emīla Gustava šokolādes stends ir tieši pie izejas, jo pēc tam kad cilvēki izstaigājuši veikalu, unarī nebūs spējīgi izlemt ko šogad dāvināt kādam no tuviniekiem, nopirks tieši to skaisto melnās šokolādes salaveci, kas ir pie Emīla Gustava. Piedod, Marta, nekā personīga :) Protams daudz arī tiek strādāts pie tā, lai ari pircējs savu izvēli izdarītu ārpus lielveikala, bet tas jau ir cits stāsts.

Tie ir tikai daži no faktiem un metodēm, kas sekmē masu patēriņu un tās vēl ir tikai „ziediņi”. Par masu čakarēšanas metodēm un vienu no PR pamatlicējiem var aplūkot iekš Youtube.

Priekā,

Izlasiet un noskatieties!

trešdiena, 2008. gada 24. decembris

Piedodiet- mums ir viedoklis, un mēs mākam to argumentēt!

Labrīt!

Es piecēlos un jūtu sevi- tas jau ir labi!
Iemesls tam, kāpēc rakstu šo ierakstu ir mana lielā vēlēšanās izdarīt kaut ko labu un novēlēt kādam priecīgus svētkus :-)

Īstenībā man līdz vakardienai nebija nekāda svētku sajūta- domāju, ka tas ir loģiski- dēļ visas tās steigas, kura bija iepriekšējās dienās :-)
Bet vakar- novēlot kādam cilvēkam Priecīgus svētkus un tajā brīdī rādot viņam vidējo pirkstu (tas nebija mans brālis), es sapratu, ka mēs paši, nevis kaut kādi rotājumi, fancy dāvanas un viss tas mierīgi zaļais un uzbudinoši sarkanais, spēj radīt kaut kādas sajūtas :-) Teiksiet- bāc, Reini, Tu to saprati tikai tagad? Nu jā, jo visu laiku mēs visi par to esam runājuši, visi to esam dzirdējuši, bet, vai mēs visi to bijām sapratuši..?

Kāpēc tieši ViA DK blogā tiek likts kas šitāds- pārsvarā jau tikai tāpēc, ka šo lasa cilvēki, kuri man ir ne tikai Debašu kluba biedri, bet arī draugi- un tas ir tas, kas ViA DK padara tik ļoti īpašus- tas, ka mums ir ideāls mikroklimats, kurš ir balstīts uz kaut ko vairāk nekā uz pulcēšanos 2-reiz nedēļā :-)

Priecīgu svētkus!

otrdiena, 2008. gada 23. decembris

Neba maize pate nāca! *

Pēc veiksmīgi aizvadīta Vidzemes augstskolas debašu turnīra. Primkārt, jau jāapsveic uzvarētājkomnada - REA LMT MM (Mārtiņš Vaivars, Mārtiņš Liberts). Tā pat arī jāuzteicmūsējie - Kristaps ar Kārli, kas iekļuva finālā, kā arī Marta un Orlovs, kuri iekļuva pusfinālā. Pārējos rezultātus var apskatīt šeit.

Bet, manuprāt daudz svarīgāk par pašreizējiem panākumiem turnīrā bija mūsu spējas turnīru noorganizēt. Un šeit, VIA DK biedri, ja spējat tad uzsitiet sev ar labo roku pa kreiso plecu vai arī otrādi :) , jo katrs no mums ieguldija savu enerģiju, lai turnīrs izdotos lielisks.

Lai Jums priecīgi svētki!

* Sanda A.

pirmdiena, 2008. gada 22. decembris

UWAGA Atrasto mantu birojs

Pēc Valmieras kārtas vakara pasākuma ir pieklīdis donkrats (īpašas pazīmes: melns un var pacelt auto) , īpašnieku lūdzam pieteikties komentos.

piektdiena, 2008. gada 19. decembris

Sveiki!

Man ir tas prieks paziņot, ka jau pēc dažām stundām sāksies Vidzemes Augstskolas Debašu kluba rīkotais "Valmiera08 Ziemassvētku turnīrs".

Lai veiksme nepamet un vienmēr ir līdzās visām piecām ViA DK komandām, kuras piedalīsies šajā turnīrā!

trešdiena, 2008. gada 17. decembris

Valdība ļaus mirstošām valodām izmirt!

Kāsu laiku atpakļa mēs debatējām par rezolūciju, ka ES ļaus mirstošām valodām izmirt. Piedāvāju ieskatu dažos debates argumentos. Cik atceros definīcija, ar ko īsti mēs saportam izmirstošu valodu nebija īpaši ierobežojoša, tāpēc arī dažkārt nācās izdzirdēt latviešu valodas piemēru! :)

Galvenie argumenti par rezolūciju bija:
  • Valodas loma ir komunikācijas nodorošināšana. Pašreiz ir daudzas valdodas kurās runā salīdzinoši mazs cilvēku skaits un kas īsti nenodrošina komunikāciju un ziņapmaiņu ar lielielu daļu cilvēkiem, bet tiek lietota grupās vai netiek lietota nemaz, bet gan mākslīgi uzturēta. Līdz ar to, ja valoda nevar nodrošināt savu pamatfunkciju, tad nav vērts ieguldīt līdzekļus, lai tikai saglabātu šo valodu dzīvu.
  • Mirsošas valdodas neviecina integrāciju. Ja cilvēks visu enerģiju mēģina veltīt savas valodas saglabāšanai, tad viņš nedomā par kopējam sabiedrbīs vērtībām, bet par savām atšķirīgām vērtībām, kas liedz viņa tuvināšānos sabiedrībai kopumā.
Opozīcijas argumenti bija:
  • Valodas loma nav tikai sazināšanās nodrošināšana, bet arī izzinoša. Starp izmirstošām valodām ir daudz tādas, kas ir ļauj mums uzzināt par cilvēci un daudzām tautām, kas var zinātniski skaidrot daudzus attīstības procesus. Līdz ar to valodas ir nepieciešams saglabāt pat, ja tās pārvalda pārsimts cilvēku un zinātnieki, kas var nodod zināšanas tālāk. Tieši šī iemesla dēļ mēs zoodārzos turam izmirstošu sugu dzīvniekus, lai ari no viņiem mums nekāda praktiska ieguvuma nav.
  • Iedzīvotāju daļa, kas pārstāv konkrēto izmirstošo valodu atsvešināsies un neuzticēsies nedz ES nedz vietējai valdībai, kas jutīs, ka tā nerūpējas par iedzīvotāju kultūras saglabāšanu. Kā arī kultūras dadzveidību, tas var novest pie to iedzīvotāju atsvešināšanas un norobēžošanās no pārējās sabiedrības daļas.
Man liekas, ka šī debate ir dziļāka un argumentu analīze ne tuvu neaprobežojas ar šiem, katras puses, diviem argumentiem. Tā pat arī man ir šaubas, ka opozīcijas otrais arguments ir visai "universāls", jo izskan katrā otrajā debatē :)

P.s. Ja kādam ir kādas ideajas nekautrējieties tās izpaust pie komentāros!

svētdiena, 2008. gada 14. decembris

Ekonomikas teorija vs. politikas prakse

Pavaodot svētdienas pievakari pie televizora un interneta, "uzdūoros" kādam interesantam video materiālam, kur Ministru Prezidents projekta "Iespējamā misija" ietvaros februārī skolā māca makroekonomikas teorijas, kuru ietveros viņš stāsta, ka recesijas laikā, kad notiek lejupslīde un ir jāstimulē ekonomika un nedrīkst palielināt nodokļus, bet gluži pretēji - nepieciešams samazināt nodokļus. It kā tik tālu loģiski, jo preču patēriņš nesamzinās un valstī ieplūst nauda.

Taču nepaiet pat gads, kad MP dara gluži pretējo. Vai tiešām economiskās recesijas laikā Latvijai nepieciešams palielināt nodokļus? Un, ja jā, tad kam tas ir izdevīgi - ar domu, vai tā ir Starptautiskā valūtas fonda prasība vai citu aizdevēju prasība? Jo jāsaprot, ka otra altrenatīva, lai arī sākotnēji varētu radīt šoka efektu un palielināt importa preču cenu pieaugumu, bet ilgtermiņa terapeitiskais efekts varētu būt jūtams, veicionot vietējo ražošanu un saimniecību kopumā.

trešdiena, 2008. gada 10. decembris

Par mums runā

Valmieras televīzijas video sižetu par publisko debati var noskatīties šeit . Es domāju, ka esam izveidojuši gana labu augsni, lai pievērstu vairāk uzmanības debatēm un jāsāk domāt jau nākamās publiskās debates tēmas un lietas, uz ko cilvēki varētu pavilkties kā augstskolas līmenī, tā arī tēmas, kas varētu saist plašāku vietējās sabiedrību daļu.

trešdiena, 2008. gada 3. decembris

Publiskās debates bildes

Publiskās debates bildes pieejamas šeit.

Vēlējos arī pateikties visiem, kas šo debati padarīja iespējamu un vēl jo vairāk - interesantu. :)