otrdiena, 2009. gada 27. oktobris

Kāpēc debatēt?

Iespējams daudzi, kas lasa šo blogu ir uzdevuši sev jautājumu, kāpēc vajag debatēt? Mēs esam sagādājuši Jums atbildi uz šo jautājumu un piedāvājam noklausīties intervijas ar:

Ilggadēju LPDK un Rīgas Ekonimikas Augstskolas debašu kluba vadītāju Mārtiņu Libertu


Divkārtējo Baltijas čempioni Britu parlamentārajās debatēs no Tallinas - Mariju Kesu (Maria Kesa)


Esam izveidojuši debašu kluba kanālu iekš youtube.com, kuru centīsimies regulāri papildināt ar aktuālākajiem video.

pirmdiena, 2009. gada 26. oktobris

Cilvēki debašu klubā







Jānis Segliņš - Debašu kluba šā brīža līdz-vadītājs. Debašu klubā ar pārtraukumiem darbojas nu jau ilgāku laiku. Apmeklē gan latviešu, gan angļu sesijas un piedalījies arī vairākos turnīros. Debatēs saista cilvēki un uzstāšanās prasmes izkopšana, kā arī azarts un konkurences gars. Jānis atzīst, ka viena no laba debatētāja īpašībām ir spēja debatēt par jebkuru rezolūciju, ko viņš debašu klubā arī cer iemācīties.



Mārtiņš Kreilis - Līdz-vadītājs. Par šo debatētāju šeit nav informācijas, jo viņš gada laikā nespēj par sevi uzrakstīt vismaz 3 teikumus un izvēlēties bildi blogam :(








Kristīne Čukure - Vēl viens cilvēks, kuru 1.kursā debatēs ievilka Kunga. Un, lai vai kā mēģināja no tām tikt ārā, nekādīgi neizdevās. Un labi vien ir. Debates lieliski iemācījušas paskatīties uz jebkuru lietu vismaz no diviem skatupunktiem. Debates ir lielisks izaicinājums sev - spēcīgi argumenti, saistoši piemēri un ātra reakcija ir lietas, kur var tikai augt un augt. Un debates jau nav tikai par debatēšanu - tam "plusā" ir arī lieliska kompānija.
Brīvajā laikā guļ, ēd, bauda labu humoru, nekreņķējas par sīkumiem un visādi citādi bauda dzīvi.

Artis Spertāls -  ViADK pievienojies un debatēt sācis 2011. gadā, uz debatēm atnācis tikai tāpēc, ka sekojis vienai skaistai meitenei. Bet debatēšanas process tā iepaticies, ka šobrīd aktīvi piedalās 99% ar debatēm saistītajos procesos. Pats par sevi uzskata, ka ir baigi interesanta personība, kuru, diemžēl, kā likums, visos debašu turnīros aktīvi apdala tiesnešu kolēģija. Futbola fanāts, mīl arī komunikāciju, politiku un bāzt degunu, kur nevajag, Patiess čalis, kas 99% gadījumu pateiks to, ko domā pats un arī visi.





Inese Boša
- Debates apmeklē pirmo gadu, tādēļ var teikt, ka šajā jomā ir pavisam zaļa, toties gatava mācīties, progresēt un pierādīt sevi.
Brīvajā laikā pāris reizes ir pieķerta improvizējam ViaGarā un šad tad spēlējot basketbolu un volejbolu.
Izpalīdzīga, īpašu atsaucību izrāda apmaiņā pret šokolādi vai daudz šokolādes.







Rihards Vosulis-Grigulis - ViADK pievienojies 2011. gadā. Debatēs piesaista iespēja izteikt visu, kas uz mēles, kā arī mazliet ieriebt citiem. Ļoti atraktīvs un komunikabls cilvēks ar labu humora izjūtu. Ēd visu, kas nav piesiets un nekustās. Brīvajā laikā aizraujas ar nekā nedarīšanu.
















Una Ozoliņa - Debates apmeklē pirmo gadu, tomēr savu viedokli paust jautrā un saprotošā kompānijā ir paticis vienmēr. Debašu klubam pievienojusies, lai uzlabotu spējas brīvi uzstāties un ātri reaģētu uz citu komentāriem - nākotnes profesijā noderēs! Brīvajā laikā balsi trenē arī korī "Skan". Ļoti patīk pārmaiņas un neparedzamas lietas - lai dzīve interesantāka..







 
Jevgēņijs Klimanovičs - Debatēt sācis šogad, orģināli dzimis Daugavpilī bet debašu dēļ tagad dzīvo Valmierā, studē komunikāciju, patīk viss, kas ir radošs.






Anita Savicka - Debašu rituālu ceturtdienas vakaros aizsākusi 2011. gadā.
Debatēšanu uztver kā labu veidu improvizēšanas un publiskās runas prasmju uzlabošanai
un galu galā arī, lai padebatētu par lietām, kuras īsti nesaprot, bet nākotnē cer izprast labāk. .
Vairāk klausās nekā runā, pārsvarā, jo slinkums, bet dažreiz, jo citi tādi interesanti.
Brīvais laiks? Padzied, padejo un vēl šo to padara,
un ja tiek pie bumbas un vārtiem arī nedaudz pabumbo.


Evija Pastare - Evija sāka apmeklēt debates 2010. gada septembrī, lai turpinātu jau vidusskolā aizsākto. Pirmajā gadā debates neapmeklēja īpaši regulāri, tomēr šogad uz debatēm nāk, kad vien ir laiks un vēlēšanās, kas šogad ir krietni vien palielinājusies. Evija debates neapmeklē, lai ar kādu sacenstos par vietām, bet gan lai iemācītos loģiski strukturēt savu sakāmo un argumentēti paustu viedokli, kā arī prastu uzstāties auditorijas priekšā. ViA DK priekš viņas ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ ir vērts palikt un studēt Valmierā.






Edmunds Jansons - Debašu kluba biedru pulkā no 2010.gada rudens. Periodiski aktīvi apmeklē sesijas, reizumis iepauzē, tomēr nākotnē cer to labot.. Līdz šim turnīros angliski debatējis divreiz biežāk kā latviski.
Par galveno motivāciju debatēt uzskata iegūstamās neatsveramās prasmes brīvi izteikties jebkādas auditorijas priekšā.
Interesējas par ģeopolitiku, sabiedriskajām attiecībām.Brīvajā brīdī aizraujas ar ziemas sporta veidiem.


Ivo Skanstiņš - debates iepazinis salīdzinoši nesen, pievienojoties 2011. gadā, bet izcīnījis arī tā paša gada LU Ziemassvētku kausu. Pievienojies debatēm, lai uzlabotu publisko runu, rezultātā debates kļuva par sava veida hobiju.
Kaut gan Ivo vairs nemācās ViA, tomēr uz kopīgiem pasākumiem cenšas ierasties un arī dažs labs turnīrs neiet secen.




Līga Bērzkalne -  uz debatēm pirmo reizi atnāca, jo tika "ievilkta", taču turpina aktīvi nākt uz debašu sesijām, jo vēlas uzlabot savas prasmes publiski uzstāties, kā arī iemācīties debatēt par rezolūcijām kurās personiskais viedoklis ir pretējs iedalītajai debates pozīcijai. Ārpus akadēmiskā procesa un debatēm brīvajā laikā bauda studentes dzīvi uz visiem 100%.







Aldis Priedeslaipa - nav informācijas, jo nevar mēneša laikā par sevi uzrakstīt vismaz 3 teikumus :(







































Bijušie dalībnieki.

Jānis Rubulis
Normunds Mihailovs
Elīna Pūdža
Elīna Kunga
Reinis Sietiņš
Kārlis Nīlanders
Dace Ločmele
Dita Okmane
Reinis Bajors
Toms Žagars
Jānis Orlovs
Kristīne Savoņi
Marta Engere
Zane Kravale
Laura Zatlere
Annija Beļicka
Elīna Kičova
Krista Mierkalne
Ritvars Carevs
Māra Āriņa
Austra Jāvalde
Sanda Aleknaviča
Kristaps Ročāns
Ēriks Ajausks
Jānis Rukmanis

Prieks par cilvēkiem, kuri aktīvi turpina nākt uz debašu sesijām. Žēl, ka daži cilvēki no mums ir "atvešinājušies", bet ceru, ka arī viņi vēl kādreiz pie mums atnāks vai arī pateiks, kā mes viņus aizbaidījām, lai nākotnē mēs izvairītos no šādām kļūdām!


 


Sēru vēsts

Mūžībā aizgājusi SZF lektore Karlīna Bākule.

Debašu klubs izsaka visdziļāko līdzjūtību Karlīnas Bākules tuviniekiem, kolēģiem un cilvēkiem, kuriem Karlīna nesavtīgi sniedza zināšanas.

Karlīna Bākule, mācot tādus kursus kā politikas teorijas, mūsdienu politikas filozofiju un politekonomiju, sniedza iedvesmu daudzām debašu klubā izskanējušām rezolūcijām, deva pamatu argumentu izveidei un paplašināja faktoloģisko materiālu argumentu ilustrācijai.

svētdiena, 2009. gada 25. oktobris

SSE Riga Practice Tournament 2009


Sestdien, 24.oktobrī Vidzemes Augstskolas Debašu kluba (VUAS) delegācija 12 cilvēku sastāvā devās uz SSE Riga rīkoto treniņturnīru, kurā piedalījās dalībnieki no visām Baltijas valstīm. Kopā 28 komandas (56 dalībnieki) cīnījās par iekļūšanu finālā. Kas attiecas uz mūsu kluba sasniegumiem, tad līdz finālam nevienai komandai neizdevās aizcīnīties, tomēr mūsu klubs starp Latvijas debašu klubiem ierindojās uzreiz aiz turnīra uzvarētājiem SSE Riga DS skatoties pēc vidējā komandu sasniegumu līmeņa. Uzteicama ir arī Kristapa Ročāna 15. vieta pēc individuālajiem runātājpunktiem.

Turnīra rīkotāji bija parūpējušies arī par saistošām rezolūcijām:
1.riņķis: "THW give parents proxy votes for their children"
2.riņķis: "THW provide North Korea unconditional food aid"
3.riņķis: "THW allow surrogate motherhood for profit"
4.riņķis: "THW ban equality movements focusing on one group only"
Fināls: "THW tie the liabilities of borrowers to the value of their provided collateral"

Kopumā šo treniņturnīru vērtējam kā izdevušos. No VIADK šis turnīrs kā pirmais bija četriem dalībniekiem, ņemot vērā pieredzi, kas tika iegūta, cerīgi raugāmies uz nākamajiem turnīriem Latvijas mērogā.

Mūsu delegācija sastāvēja no tiesnešu korpusa, kuru veidoja Ēriks Ajausks, no 4 komandām: Reinis Sietiņš un Jānis Rukmanis (VUAS A), Kārlis Nīlanders un Jānis Segliņš (VUAS B), Elīna Kunga un Dita Okmane (VUAS C), Kristaps Ročāns un Rūta Kauce (VUAS D). Vēl mums palīdzēja Oskars Bičkovs, Laura Zatlere un Annija Beļicka, kuri rūpējās par video, audio un foto reportāžu nodrošināšanu. Paldies visiem debatētājiem par attieksmi un mūsu uzticamajiem palīgiem un atbalstītājiem!

Turnīra fotoreportāža pieejama ŠEIT

ceturtdiena, 2009. gada 22. oktobris

Neformālā sesija

Šodien debašu sesiju noturēsim neformālā gaisotnē. Iesildoties sestdien paredzētajam SSE Riga turnīram, padebatēsim, izrunāsim tehniskās lietas un stiprināsim debašu kluba kopienu.
Arī šajā sesijā neaizmirsīsim par šādiem principiem:
  • Connect to others
  • Build a team work
  • Achieve results
Tiekamies šovakar, 18.30 A koju zālītē.

sestdiena, 2009. gada 17. oktobris

Valdība aizliegs seksuālo minoritāšu gājienus



Sveiciens visiem, kas šo lasa!

Trešdienas debašu sesijā solījām, ka sniegsim pilnvērtīgus komentārus par debati blogā.

Vēlos vēlreiz uzsvērt, ka debate patiešām bija laba, kā arī to, ka man ir liels prieks par jauno debatētāju (Jānis, Dita, Lelde) sniegumu!

Galvenie argumenti, kuri paredzēja seksuālo minoritāšu gājienu aizliegšanu bija:
  • Šādi gājieni kropļo sabiedrības morāli.
  • Seksuālo minoritāšu gājieni apdraud gājiena dalībniekus.
  • Ja gājieni tiks aizliegti ieguvums būs lielāks, nekā gadījumā, ja tos atļaus.
  • Nepieciešams saglabāt reliģiskās vērtības.
Turklāt galvenie argumenti, kuri iestājās pret seksuālo minoritāšu gājienu aizliegšanu bija:
  • Demokrātiskās brīvības. Pulcēšanās brīvību demokrātiskā valstī nedrīkst ierobežot.
  • Sabiedrība attīstās un ir gatava pieņemt jaunas vērtība.
  • Seksuālo minoritāšu gājieni ir svētki, kuri notiek vienu reizi gadā un izstaro pozitīvu enerģiju.
  • Seksuālo minoritāšu gājieni izglīto un attīsta sabiedrību.

Šeit var redzēt analīzi par svarīgākajiem argumentiem šajā debatē!

Lūdzu Jūs visus izlasīt komentārus par debati līdz galam, kā arī aicinu veidot diskusiju komentāru sadaļā zem šī raksta!

Reinis

otrdiena, 2009. gada 13. oktobris

THW ban all kinds of gambling

Rewiev of BP dabate`s first side from VUAS Debate club session
First speaker of government was Elīna who introduced judges with main problem and plan of debate. Elīna defined gambling as games where people are playing on their money (casinos, totalizators, game houses and so on). As a main problem she mentioned that gambling causes an addiction. Further Elīna came up with the plan that government should ban all forms of gambling. As two arguments she offered: “Benefit for family” and “Decrease of addiction”
For detailed info press HERE

trešdiena, 2009. gada 7. oktobris

Jaunie tikšanās laiki

Esiet sveicinātāti dārgie ViA debašu kluba biedri!

Debašu kluba sesijas notiek

- angļu valodā: TREŠDIENĀS, no plkst.18:00, līdz plkst.20:00, Cēsu 4.

- latviešu valodā: CETURTDIENĀS, no plkst.18:00 līdz plkst.20:00, Cēsu 4.

Precīzāku sanākšanas vietas atrašanos (telpas nr) vienmēr var uzzināt aplūkojot informācijas ekrānu C-ielā vai pajautājot administratorei.
Par jebkādām izmaiņām laikos un vietās vienmēr tiek paziņots ViA epastos - debates(at)va.lv