otrdiena, 2013. gada 26. marts

Vidzemes Augstskolas Debašu turnīrā 2013 dominē Rīgas Ekonomikas augstskola


Valmierā aizvadīts Vidzemes Augstskolas (ViA) Debašu turnīrs, kurš ir vienīgais liela mēroga britu parlamentāro debašu turnīrs šajā mācību gadā, kas norisinās arī latviešu valodā. Valmieras turnīrā piedalījās divdesmit komandas no sešiem spēcīgākajiem Latvijas augstskolu debašu klubiem.

Māris Klūga un Līga Bērzkalne
Vidzemes Augstskolas Debašu turnīrs risinājās gan latviešu, gan angļu valodās, jo turnīrā startēja arī dalībnieki no Lietuvas. Turnīrs notika 16. un 17. martā. Tā gaitā norisinājās piecas priekšsacīkšu kārtas, kurās komandas cīnījās par iekļūšanu finālos. Finālsacensībās prasmīgākie izrādījās Rīgas Ekonomikas augstskolas studenti. Latviešu valodas fināla debatē uzvaru guva Lauma Vernere un Ieva Skrīvere, kurām izdevās pierādīt to, ka ne tikai politiķi ir vainojami valsts lēnā ekonomiskajā izaugsmē. Savukārt angļu valodas sacensībās triumfēja lietuvieši Tadas Stankevičus un Gedeminas Užkuraitis. Pēdējais no viņiem nopelnīja arī visa turnīra labākā runātāja apbalvojumu. Šogad Vidzemes Augstskolas debatētāju atzīstamākais sniegums bija Līgas Bērzkalnes un Māra Klūgas komandas iekļūšana pusfinālā.

Gediminas Užkuraitis un Ņikita Pušņakovs

Lietuviešu students Gedemins Užkuraitis stāsta: „Valmiera ir lieliska. Šajā turnīrā piedalāmies jau otro reizi. Pagājušajā gadā bijām iesācēji. Tagad esam piedalījušies dažādos turnīros Anglijā un ieguvuši krietnu pieredzi. Šajā turnīrā ar Tadu veicās ļoti labi. Abi ieguvām godalgotās vietas un komandas biedrs satika ļoti jauku meiteni. Tā kā abi esam patiesi uzvarētāji šajā turnīrā.” Turnīra labākais runātājs neslēpa prieku par iegūto titulu: „Vienmēr ir jauki saņemt atzinību, bet tas nav īsti godīgi, jo es komandā runāju pirmais un varu izmantot labākos argumentus. Esmu priecīgs par labākā runātāja balvu, bet domāju, ka Tadas arī ir pelnījis uzslavas.”


Turnīra galvenais tiesnesis Ņikita Pušņakovs no Rīgas Ekonomikas augstskolas stāsta: „Ļoti patika turnīrs. Šogad tas ir vienīgais liela mēroga debašu turnīrs, kas notiek latviešu valodā. Valmieras turnīri vienmēr izceļas ar ļoti labu organizāciju. Patika, ka organizācijas komiteja parūpējās par to, lai viss notiktu ātri un bez kļūdām.” Tāpat tiesnesis norāda uz debatētāju prasmju attīstību: „Prieks, ka salīdzinot ar pēdējiem turnīriem, kurus tiesāju latviešu valodā, līmenis ir ievērojami pieaudzis. Domāju, ka tendence ir ļoti pozitīva un ja tā turpināsies drīzumā debates Latvijā būs ļoti labā līmenī.”

Mārtiņš Kreilis
Vidzemes Augstskolas debašu kluba vadītājs un viens no turnīra organizatoriem Mārtiņš Kreilis stāsta: „Dalībnieki visi, kā viens atzīst, ka ViA Debašu turnīrs ir viens no gaidītākajiem notikumiem Latvijas debašu dzīvē. To apliecina kuplais dalībnieku skaits, kas gadu no gada ierodas Valmierā, lai aizvadītu nedēļas nogali sacenšoties par uzvarētāja titulu un kārtīgi atpūstos debatētāju sabiedrībā.”

ViA Debašu turnīrs tiek organizēts jau kopš 2008. gada un tam ir būtiska loma, lai veicinātu Latvijas debašu kultūras un līmeņa attīstību.

Raksta autors,
Emīls Ozerinskis


Turnīra rezolūcijas


1.R Šī valdība padarīs internetu par brīvi pieejamu sabiedrisko pakalpojumu
2.R Šī valdība aizliegs nepilngadīgajiem iesaistīties reliģiskajās organizācijās
3.R Šī valdība aizliegs pasniedzējiem/ skolotājiem komunicēt ar studentiem/ skolēniem sociālajos medijos
4.R Šī valdība atļaus negatīvu reklāmu
5.R Šī valdība ieviesīs obligātas debašu mācībstundas vidusskolās
Pusfināls Šī valdība atļaus balsot vēlēšanās tikai indivīdiem ar noteiktu IQ līmeni
Fināls Šī valdība uzskata, ka politiķi ir atbildīgi par lēnu ekonomisko izaugsmi

Turnīra rezultātu tabulas pieejamas ŠEIT

Paldies Laurim Igaunim!

Atskats uz turnīru foto uzņēmumos pieejams ŠEIT 

Paldies Artūram Vilkājam!


Milzum liels paldies arī ViA DK vizuālajai māksliniecei Kristīnei Čukurei! :)

Priekā!

Paldies debašu draugiem!


Milzīga pateicība visiem debašu draugiem par sapratni un neatsveramu palīdzību Vidzemes Augstskolas Debašu turnīra 2013 tapšanā!  Paldies: dalībniekiem un tiesnešiem,  kā arī AS "SEB banka", SIA „Fazer Latvija”, AS „Cēsu Alus”, AS „Ādažu Čipsi”, apgādam „Jumava”, žurnālam „Ir”, pilsētas galerijai „Valleta”, Valmieras Tūrisma informācijas centram, Vidzemes Augstskolai un Vidzemes Augstskolas Studentu apvienībai, arī viesmīlīgajam bāram "Tinte". Jūs visi kopā padarījāt šo pasākumu leģendāru! :)

piektdiena, 2013. gada 15. marts

Praktiska informācija dalībniekiem!


Esam apkopojuši svarīgāko  informāciju par Vidzemes Augstskolas Debašu turnīru! Debates notiks piecās istabās, vienā līdz divās no tām debatēs angliski, pārējās latviski. Vidzemes Augstskolas Debašu turnīra 2013 galvenais tiesnesis būs Rīgas Ekonomikas augstskolas pārstāvis Ņikita Pušņakovs. Dienas kārtība, kā arī cita informācija, kas Tev var noderēt, ir pieejama šajā rakstā. 

Dienaskārtība: 
16. marts
10.00 – 10.30 reģistrācija
11.00 – 12.30 1. riņķis
13.00 – 14.30 2. riņķis
14.30 – 16.00 pusdienlaiks*
16.00 – 17.30 3. riņķis
18.00 – 19.30 4. riņķis
~21.00 - ... vakara pasākums**

17. marts
9.00 – 10.00 reģistrācija un brokastis
10.00 – 11.30 5. riņķis
12.00 – 13.30 LV pusfināls/ ENG fināls
13.30 – 15.00 pusdienlaiks*
15.00 – 16.30 LV fināls
17.00 apbalvošana 


*Pusdienlaikā vari doties uz: „Mellene”(sestdien), „Chili pica”, „Bastions”, „Hesburger”, „Saule”. Vari arī iepirkties Rimi vai Ikki, kas atrodas Valletā!

**Vakra pasākuma plāns - ~21.00 pulcēšanās A koju zālītē 1.stāvā. Vakara gaitā mūs laipni sagaidīs bārs „Tinte”, piedāvājot arī atlaides.


Par naktsmītnēm: Mūs uzņems ViA mājīgajās dienesta viesnīcās (Ausekļa ielā 25A „A kojas” un Zveinieku ielā 13 „Z kojas”). Gultas vieta un veļa ir iekļauta turnīra dalības maksā, tātad guļammaisi šogad nebūs nepieciešami. Istabiņas atslēgas saņemsi pirms 4. riņķa un atpakaļ nodosi svētdien reģistrējoties nākamajai dienai.

Takšu numuri Valmierā: 80005000; 80001818; 80001616; 80002121

Seko mums twitterī: @ViADK, kā arī, tviterī atsaucoties uz turnīru un ar to saistītajā lietām, pievieno haštagu #VUASdebate (lai Tavi vērtīgie tvīti nenozūd informācijas plūsmā)


ceturtdiena, 2013. gada 14. marts

Šajā mācību gadā vienīgais britu parlamentāro debašu turnīrs latviešu valodā


Šajā nedēļas nogalē, no 16. līdz 17. martam, Valmierā norisināsies ikgadējais Vidzemes Augstskolas Debašu turnīrs 2013. Šajā mācību gadā tas būs vienīgais britu parlamentāro debašu turnīrs, kurā debatēs ne tikai angļu, bet arī latviešu valodā. Dalību pieteikušas 20 komandas no sešiem Latvijas debašu klubiem. Savstarpējā sacensībā, katra komanda demonstrēs izpratni par dažādiem aktuāliem problēmjautājumiem. Gala rezultātā dalībnieku vidū tiks noskaidrots prasmīgākais debatētāju tandēms atsevišķi latviešu un angļu valodā.

Iepriekšējā gadā par Vidzemes Augstskolas Debašu turnīra uzvarētājiem kļuva Latvijas Universitātes pārstāvji. Konkurenci arī šogad viņiem sastādīs komandas no Rīgas Ekonomikas augstskolas, Latvijas Universitātes un atsevišķi arī Sociālo Zinātņu fakultātes, Rīgas Tehniskās universitātes un, protams, Vidzemes Augstskolas debašu klubiem. Ir vērojamas iepriecinošas tendences Latvijas debašu kustības izaugsmē, jo Rīgas Stradiņu universitātē veidojas debašu klubs, un tieši Vidzemes Augstskolas Debašu turnīrs 2013 viņiem būs pirmā īstā pieredze, debatējot britu parlamentārajā debašu formātā. Par korektu turnīra norisi un objektīvu savstarpējās sāncensības iznākumu gādās turnīra galvenais tiesnesis, starptautisku turnīru finālists un uzvarētājs Ņikita Pušnakovs un citi pieredzes bagāti tiesneši.

Turnīrs tiek organizēts, lai veicinātu Latvijas debašu kultūras attīstību. Savstarpējā konkurencē, ceļot kopējo debatētāju līmeni, pilnveidojot kritisko domāšanu un spēju patstāvīgi analizēt informāciju, kā arī novērtēt citu idejas. Mēs atbalstām atklātu diskusiju un aizspriedumu mazināšanu sabiedrībā. Pārfrāzējot - „Ar klusēšanu ilgi neizvilksi!”.

Vidzemes Augstskolas Debašu turnīrs ir ļoti gaidīts pasākums, kam ar lielu interesi seko līdzi ikviens Latvijas britu parlamentāro debašu draugs. Debašu tradīcijas Valmierā ir spējušas pierādīt savu vērtību no gada uz gadu. Šogad par neatsveramu palīdzību turnīra tapšanā ir jāpateicas: AS "SEB banka", SIA „Fazer Latvija”, AS „Cēsu Alus”, AS „Ādažu Čipsi”, apgādam „Jumava”, žurnālam „Ir”, pilsētas galerijai „Valleta”, Valmieras Tūrisma informācijas centram, Vidzemes Augstskolai un Vidzemes Augstskolas Studentu apvienībai.

 



otrdiena, 2013. gada 12. marts