pirmdiena, 2014. gada 14. jūlijs

Debates notiek arī vasarā, ViADK piedalās turnīrā Tallinā, TERVISEKS*!

Lai arī saule beidzot ir izdomājusi priecēt arī Latviju, un lielākā daļa latviešu savās brīvdienās izvēlas zvilnēt kaut kur saulītē, iepriekšējā nedēļas nogalē pāris ViADK pārstāvju mēroja aptuveni 4,5 stundu garo ceļu līdz Tallinai un piedalījās Tallinas Tehniskās Universitātes (TTU) rīkotajā vienas dienas debašu turnīrā.

Pāris dienas pirms turnīra ViADK bija paredzēts pārstāvēt ar trim komandām, tomēr līdz Tallinai nokļuvām trīs cilvēku pārstāvniecībā - Līgas, Elīzas un manis, Arta. Kopā ar mums brauca arī Māra aura, jo viņš bija biļeti turpceļam nopircis, bet beigās daudz maz objektīvu iemeslu dēļ, palika Baldonē, līdzi nebraucot.

Tā kā Līgai trūka partnera, viņa jau bija nolēmusi pievienoties tiesnešu pulciņam. Tomēr no tiesāšanas viņai izdevās izvairīties, apvienojoties komandā ar Edmundu no LU DK (jā, to pašu Edmundu, kurš uzvarēja 2013.gada ViADK turnīru), kuram arī trūka partnera. Līdz ar to varam teikt ka ViADK tika pārstāvēti ar divām komandām - "Vidzeme A" ar Elīzu un Arti komandā, un "Saldējums" ar Līgu un Edmundu C no LU DK. Nosaukums "Saldējums" tika izveidots, lai nabaga eesti pois tiktu spiesti izrunāt to sarežģīto vārdu, bet, diemžēl, turnīrā "Saldējums" tika piereģistrēts bez garumzīmēm, un tā arī visi igauņi turpināja izrunāt šo vārdu.Vienkārši Saldejums.

Pašā turnīrā mums gāja viduvēji - ja komanda Saldējums gandrīz aizcīnījās līdz iespējai tikt finālā (ar 7 punktiem paliekot sestie, no ceturtās vietas atpaliekot tikai par runātāju punktiem), Vidzemei A gāja sliktāk ar rezolūciju izprašanu (no četrām debatēm apmierināti ar savu sniegumu un rezolūciju vispār, bijām tikai vienā), līdz ar to arī Vidzeme A ierindojās tabulas beigu galā. Jebkurā gadījumā, tika gūta vērtīga pieredze, manā gadījumā - tika pirmo reizi debatēts pēc vairāk nekā septiņu mēnešu pārtraukuma, kā arī tika iepazīti jauni igauņu debatētāji, un atkal satikti vecie paziņas. Galu galā, finālā iekļuva trīs igauņu komandas un vienīgā SSE Rīga komanda ar Gediminas un Rūtu. Finālu uzvarēja mājinieki - igauņi.

Lūk arī debašu rezolūcijas:
Round 1 THW abolish all borders between countries
Round 2 THW institute a 4 day work week
Round 3 THW legalise commercial surrogacy
Round 4 THW partition Iraq
Final THBT the EU should introduce a CO2 intensity tax on food products

Pēc fināla beidzot tikām pie picas un puslitra alus par brīvu tuvējā studentu bāriņā. Vēlāk arī noskatījāmies Pasaules Kausa bronzas spēli (pat Līga skatījās. Nu, vismaz daļēji, jo otro puslaiku viņa gulēja kā mazs pārguris bēbis). Man par prieku, visi igauņi juta līdzi Nīderlandei, un tāpēc nekādas liekas domstarpības neradās!

Nākamajā dienā mazliet pastaigājām arī pa Tallinas vecpilsētu un centru, un tad jau arī maucām atpakaļ uz Rīgu.

Liels paldies jāsaka Annemarijai, kuras dzīvoklī mēs visi četri palikām. Viņai dzīvoklī ir pat sauna, par ko Edmunds C. ārkārtīgi priecājās. Un, man ir aizdomas ka pirmajā naktī viņš arī gāja saunā, jo pa nakti vienā brīdī skatījos un viņš savā guļvietā nebija. Gan jau sēdēja saunā.


Fun fact - Tallinā Hesbuergera salsas burgera komplekts maksā 4,3 eiro.  Lai uzzinātu, cik identisks komplekts maksā Latvijā, spied šeit - www.hesburger.lv Tiem, kam slinkums spiest, pateikšu ka viņš maksā 3,3 eiro. Respektīvi Igaunijā ir dārgāk viss!

* Terviseks nav rupjības - https://translate.google.lv/#et/lv/terviseks

P.S. Tā kā daudz laika pavadījām kopā ar Edmundu C., tad radās doma LU un ViA debašu klubiem vairāk draudzēties, piemēram reizi mēnesī uztaisīt kādu mini-turnīru (vienreiz LU brauc pie mums, vienreiz mēs pie viņiem). Tā ka - ideja laba, tagad tikai īstenot!