otrdiena, 2014. gada 26. augusts

Pieredze Singapūrā


Vidzemes Augstskolas studenti Līga Bērzkalne, Edmunds Jansons un Mārtiņš Kreilis šī gada pavasarī, veiksmīgi prezentējot savu ideju konkursā „#idejasLatvijai jauniešu forums “Latvija – kādu es vēlos!”, izcīnīja galveno balvu – pieredzes braucienu uz Singapūru.

Augusta sākumā laureātu komanda devās nedēļu ilgā pieredzes apmaiņas braucienā, kura laikā tika meklētas atbildes uz mūžseno jautājumu, kā tāda trešās pasaules valsts kā Singapūra kļuva par vienu no pasaules līderiem zinātnes un tehnoloģiju jomā. Vizītes laikā jaunieši apmeklēja jauno tehnoloģiju uzņēmumus, rūpnīcas un zinātnes centrus. „Tas ir ievērības cienīgi, ka valstij, kas izmēra ziņā ir mazāka par Vidzemi, ir otra noslogotākā osta pasaulē un tās iekšzemes kopprodukts ir astoņas reizes lielākas kā Latvijas”, atzīst Līga.

Savas pastāvēšanas 49 gadu laikā Singapūra, saukta arī par „Āzijas tīģeri”, ir spējusi piesaistīt pasaules mēroga tehnoloģiju uzņēmumus, korporācijas un finanšu institūcijas.


Pēc jauniešu domām Singapūra, to ir spējusi sasniegt ar uzņēmējdarbību atbalstošu politiku, piesaistot ārvalstu uzņēmējus. Jau vairākus gadus tā ir līderis uzņēmējdarbībai labvēlīgas vides novērtējumā indeksā „doing-business”. Šāds rezultāts tiek panākts ne vien ar atvieglotu uzņēmuma dibināšanas procesu, bet arī ar zemiem nodokļiem vietējiem ražotājiem.

Tomēr nelielo pilsētvalsti raksturo ne vien strauja un stabila ekonomikas attīstība, bet arī ļoti augstā valsts pārvaldes efektivitāte. Valdība ļoti rūpīgi seko līdzi globālajiem procesiem un atbilstoši tiem bez kavēšanās regulē valsts atbalstu noteiktām nozarēm.

„Sākotnēji var likties, ka Latvija un Singapūra ir pilnīgi nesalīdzināmas. Tomēr patiesībā starp mūsu valstīm pastāv daudz līdzību, gan ģeogrāfiskās atrašanās vietas, gan  vēsturiskās pieredzes ziņā. Šīs pilsētvalsts teritorija kopš senseniem laikiem ir bijis tirdzniecības tilts starp austrumiem un rietumiem, par kuru ir cīnījušās daudzas pasaules lielvaras. Redzētais ir pierādījums, tam, ka viss ir sasniedzams, ja vien paši to vēlēsimies.”, uzskata, Edmunds.

Iegūtā pieredze Singapūrā sniedza jaunas idejas un paraugu tam kā sabiedrības vienošanās kopēja attīstības mērķa vārdā var saliedēt nāciju un rādīt vienu no konkurētspējīgākajām ekonomikām pasaulē. „Noteikti ir radusies papildus motivācija darboties, lai arī Latvija sasniegtu šādu attīstības līmeni”, piebilst Mārtiņš.

Konkursa laureātu komanda prezentēja ideju par nepieciešamību Latvijā attīstīt debašu kultūru, tādējādi iemācot sabiedrībai argumentēti diskutēt un ieklausīties vienam otrā. Tas ir pirmais solis, lai sabiedrība spētu diskutēt par Latvijas nākotnes attīstību.

Debašu kustību ir iespējams veicināt divējādi - vispirms sekmējot interešu izglītību skolās un augstskolās, kur debašu klubos jauniešiem būtu iespēja diskutēt par globāli aktuāliem jautājumiem. Otrkārt, popularizējot un ieviešot sabiedriskajos medijos argumentētas, strukturētas debates par Latvijas sabiedrībai aktuāliem jautājumiem.

Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras un Swedbank organizētā konkursa „#idejasLatvijai” mērķis ir rast jaunas un progresīvas idejas valsts izaugsmei un veicināt jauniešu iesaisti Latvijas valsts sociāli – ekonomiskās politikas veidošanā.  

Balstoties uz jauniešu prezentēto ideju, attīstīt debašu kultūru Latvijā, “Latvijas Radio 5 - Pieci.lv”, Latvijas Debašu asociācija “Quo tu domā?” un biedrība “Debašu centrs” jau septembrī organizēs apmācību seminārus vidusskolu pedagogiem, lai mudinātu skolās vadīt debašu klubus. Plānots veidot debašu turnīrus skolēniem ar galveno balvu - biļeti uz pasaules skolu debašu čempionātu Singapūrā.

Autors @e_jans

otrdiena, 2014. gada 12. augusts