sestdiena, 2014. gada 22. novembris

Publiskās ekspertu debates ViA

25. novembrī plkst. 17.30 Vidzemes Augstskolas C-229 auditorijā notiks ViA Debašu kluba un "QUO tu domā?" publiskās debates "Vai valdība būtu jāveido no Saeimas deputātiem?"


Debatēs piedalīsies 12. Saeimas deputāti Lolita Čigāne (Vienotība) un Sergejs Dolgopolovs (Saskaņa), politologs Visvaldis Valtenbergs, kā arī līderības un labas pārvaldības eksperte, bijusī "Sabiedrības par atklātību - Delna" vadītāja Inese Voika.

Latvijas politiskajā procesā nereti valdību vada ministri, tajā skaitā arī premjerministri, kuri nav ievēlēti Saeimā. Likums to neaizliedz, tomēr politiskajā elitē un sabiedrībā pastāv pretrunīgi uzskati. Piemēram, Laimdotas Straujumas otrajā valdībā iepriekšējā izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (V) darbu neturpināja, jo 12.Saeimas vēlēšanās nesaņēma pietiekamu vēlētāju atbalstu, bet Druvietes vietā par izglītības un zinātnes ministri iecēla Mārīti Seili, kura vēlēšanās nepiedalījās.

Vairākas politiskās partijas 12.Saeimas vēlēšanās izvirzīja premjera kandidātus, kuri vēlēšanās nepiedalījās. Piemēram, "Saskaņa" izvirzīja Nilu Ušakovu, "Zaļo un zemnieku savienība" Aivaru Lembergu, nacionālā apvienība Robertu Zīli - neviens no šiem kandidātiem vēlēšanās nepiedalījās un pēc vēlēšanām publiski neizrādīja iniciatīvu veidot valdību.

Publiskajās debatēs būs iespēja noskaidrot, cik godprātīgi esošie noteikumi tiek izmantoti, kā Latvijas politiskais process mainītos, ja valdībā varētu būt vienīgi tautas vēlēti deputāti, kā tas ietekmētu vēlēšanas, vai Latvija iegūtu labāku Saeimu un valdību?

Debates notiks divās daļās. Pirmajā daļā būs debates, kuras atklās Vidzemes Augstskolas Debašu kluba runātāji. Viņu argumentāciju turpinās iesaistīto pušu pārstāvji un eksperti. Otrajā daļā idejas atbalstītāji un pretinieki sēdīsies pie viena galda, lai moderatora vadībā turpinātu paneļdiskusiju un atbildētu uz auditorijas jautājumiem.