trešdiena, 2010. gada 31. marts

Some Basics to keep in mind!

Tā kā pavisam drīz ViA DK debatēs Banku Augstskolas turnīrā, dažu pamat lietu un knifu atkārtošana nenāks par ļaunu vai ne?
Šeit tiks apkopoti vairāki ieteikumi kas svarīgi debatējot, un ko tiesneši ņem vērā vērtējot debates. Liela daļa ir tikuši stāstīti debašu un tiesnešu semināros, ir arī šis tas no personīgās pieredzes.
lūgums norādīt uz nepilnībām un papildināt!

1)Lomu izpilde
Premjeram (1.vald.1. runātajs) NAV obligāti visās debatēs jāidentificē problēma. (Bet labāk tomēr to darīt, par ļaunu nenāks)

Premjers parasti ievieš 2 argumentus, 2 runatājs-1, Opozīcijā katrs ievieš 1 (max 2) argumentus.

2.vald. un 2. opp. pirmais runātājs VAR, taču NAV OBLIGĀTI kopsavilkt 1. debates daļu.

Valdības Whip speakers var ieviest jaunu materiālu, taču tas netiek skaitīts (bet nav arī sodāms)

Paplašinājums - SVARĪGĀKAIS 2.vald. un 2.opp. uzdevums! Paplašinājums svarīgāks par Whip speach! (struktūra ieviešot paplašinājumu ~ 2min. atspēkojums ~ 3 min paplašinājuma izklāsts)

Whip speach (noslēguma runā) ir jāatspēko pretinieki + jāievieš (ieteicams)3 strīdus punkti - 2 par 2. debates daļu, 1 par 1. debates daļu. Uzmanība jāvērš uz to kāpēc "Mūsu paplašinājums labāks par visu pārējo lietām"

2)Argumentācija
Argumentiem jābūt LOĢISKIEM AR LOĢISKU ĶĒDI.

Argumentu izklāsta pēc S.E.X. modeļa - State -> Explain -> Example (nosauc, izskaidro, dod piemēru) Explanation vienmēr svarīgāks par Example!!!

Piemēriem jābūt spilgtiem! Faktiem patiesiem! (piem. dejojoši mērķi :D ; Itālijā dominē Katoļticība (nevis islams) utt.)

SLIKTS arguments IR SLIKTS, pat ja nav atspēkots.

Argumentiem jābūt ATBILSTOŠIEM un SVARĪGIEM debatē! (piem. debatē par runas brīvības ierobežošanu arguments:"tūrisma samazināšanās" NAV svarīgs.

Argumentu secība IR SVARĪGA! ja runā ir 2 argumenti, svarīgāko liek kā pirmo. Premjera argumentiem jābūt svarīgākiem par 2. runātāja argumentiem!

Debatēs kur valdība kaut ko aizliedz vai atļauj, 1. valdībai jānorāda kāpēc plāns ir leģitīms (likumīgs -pieņemams) (piem. : "Valdība aizliedz būvniecību kāpu zonā" plāns leģitīms, jo tādejādi tiek pasargāta dabas objektu iznīcināšana un krasta līnijas piesārņojums")


3)Atspēkojums
Svarīgi sagraut VISSVARĪGĀKO pretinieka argumentu.

Vislabāk atspēkot ar "Multi layering"- parādīt vairāku iemeslu ķēdi kāpēc arguments vai plāns ir slikts (piem. māja ir slikta jo tai tek jumts, pūš caur sienām un tā ir dārga, un pat ja tā nav, viņa atrodas sliktā rajonā kur daudz urlas :))

4) POI (Point of information - jautājumi) līdz 15 sec. ĪSI, KODOLĪGI,uz tiem jābūt GRŪTI atbildēt.

Kas vēl?
"BACKSTAB" - Nedur nazi mugurā sev priekšā sēdošajam! (1 valdībai, vai 1 opp.)!

"backstab" nav automatiski pēdēja vieta, taču .... parasti ir :)

RUPJĪBA, NECIEŅA PRET OPONENETU - AUTOMĀTISKA PĒDĒJĀ VIETA! (nenorādi ka pretinieks ir dumjš,jo viņš nav latvietis - LIDOSI LAUKĀ!)

Runā ar stilu! ;) labs runas stils palīdz tev pelnīt speaker punktus!

Speaker punkti - ja esi saņēmis zem 60 - Your speech sucks!
Ja līdz 60 - Slikta runa, 60-70 - Standarts (labi), ~80 - Ļoti, ļoti labi! 90 - kāpēc tu esi šeit nevis uzstājies ANO? :)

Ceru ka šis HANDBOOK būs noderīgs, un veiksmes mums visiem debatējot, gan turnīros, gan sesijās, gan jebkurā citā vietā un laikā un cik esmu dzirdējis arī lekcijās. :)

6 komentāri:

  1. Paldies, Kristap, par noderīgo informāciju!
    Ceru, ka debatētāji ņems to vērā!

    AtbildētDzēst
  2. Tiešām paldies!
    Par tiem strīdus punktiem (2&1) šodien točna bija pirmā dzirdēšana, vai, ja atklāti - droši vien vnk pirmā piefiksēšana. :) Pārējais arī noteikti noderēs.
    Būtu baigi super, ja par Whip speech varētu kādu gudru onkuli vai tanti ieteikt, piem. video, vnk baidos, ka pati nemācēšu izvērtēt - no kā ir vērts mācīties. :)

    AtbildētDzēst
  3. Gudrs onkulis mums Whip jomā ir Normunds un Reinis S. :D, bet ja ta globālāk tad Noskties šo: http://www.youtube.com/watch?v=Nko_0s5Mx3

    Čali sauc Rhydian Morgan (UK) un viņš bija DCA pagājšgad Viļņas Open, un principā viņš nodarbojas ar "Debating academy and coaching" - braukā pa Eiropu un organizē debašu seminārus un apmāca debatēt.

    AtbildētDzēst
  4. pirmā saite nestrādā - šitai vajag stradat, ja ari nestrada tad vienk ieraxti youtubā "Kyiv Open 2009 - Show Debate - 8 - Opposition Whip"

    http://www.youtube.com/watch?v=Nko_0s5Mx3w

    AtbildētDzēst