trešdiena, 2010. gada 14. aprīlis

Aizvadīts Banku augstskolas debašu turnīrs



Vārdi māca, bet piemēri aizrauj [..]

10. un 11. aprīlī Rīgā, Banku augstskolā notika britu parlamentāro debašu turnīrs. Turnīrā piedalījās 16 komandas un 14 tiesneši. Divu dienu laikā debatētāji sacentās 5 riņķos, pusfinālā un finālā, kā arī lieliski pavadīja laiku. ViA DK turnīrā pārstāvēja četras debatētāju komandas (Dita & Elīna P. (ViA A), Normunds & Kristaps (ViA B), Elīna K. & Kristīne (ViA C), Jānis S. & Reinis B. (ViA D)) un trīs labākie tiesneši ever – Ēriks, Reinis S. un Jānis R. ViA DK sniegums turnīrā vērtējams atzinīgi.


Pirmā debašu diena ViA Debašu klubam aizsākās jau no agra rīta, bet tas nemazināja debatētāju azartu nopietni debatēt un pievērsties izklaidēm starp pirmajiem četriem debašu riņķiem. Debatētāji pirmās dienas garumā paspēja izdiskutēt par dažādiem tematiem:

1.riņķis: Valdība visu kultūras finansējumu pārvirzīs humānās palīdzības sniegšanai dabas katastrofu gadījumā.

2.riņķis: Valdība atļaus uzturā lietot suņus.

3.riņķis: Valdība aizliegs katoļu baznīcai noteikt celibātu kā obligātu prasību saviem garīdzniekiem.

4.riņķis: Valdība nodrošinās vecāku piekļuvi bērnu sociālo tīklu profiliem.

Starp riņķiem debatētāji paspēja arī uzgriezt pildspalvu, lai atklātu savus papildpienākumus dienas gaitā un vakara pasākumā. Pienākumu dažādība variēja no kurpju sašņorēšanas Jānim R. un pusdienu servēšanas no Reiņa S. puses visam ViA DK, līdz pat vissirsnīgākajai Ērika sagaidīšanai, kā to mēdz darīt Kristaps, deju grīdas iesildīšanai (atkal) Reiņa S. gādībā un Normunda matu mazgāšanai nākamajā rītā, ko godam izpildīja Elīna K. Uzdevumu bija krietni vairāk, bet, lai arī cik daudz jaunu ideju netika radītas – pildspalva visbiežāk uzdevumu izpildi piešķīra Reinim S. un Normundam, kas tos pildīja godam, jo zināms – kas jādara – jādara.


Vakara pasākums, noslēdzot pirmo dienu, izvērtās necerēti jautrs, jo ViA DK kārtējo reizi parādīja, kā tad īsti ir jāballējas. Sākumā saliedēšanas pasākumā Pildspalva sadalīja vēl pēdējos uzdevumus, pēc kuriem Valmieras studenti devās iekarot Vecrīgas bārus/klubus, kas izdevās visnotaļ pārliecinoši. Debatētāji paviesojās Rock’n’Riga, kārtīgi ieballēja bārā Shot cafe – bāra apsargs atzina, ka tik atraktīvi apmeklētāji tur vēl nebija bijuši, un daži vēl pat nodemonstrēja, ka bārā Ļeņingrad var ne tikai sildīt krēslus, bet arī izdejoties. Neskatoties uz neilgo atpūtai atlikušo laiku, rīta pusē jau pēc pusotras – divu stundu miega Normunds apzinīgi pildot spēles noteikumus modināja ViA DK ar dziesmu Kur Tu teci, gailīti un debatētāji visnotaļ moži pameta viesmīlīgo Riga Hostel, lai dotos atpakaļ uz Banku augstskolu un turpinātu debatēt.


Diena sākās ar

5.riņķi: Valdība uzskata, ka Izraēlai ir jāpiemēro ANO ekonomiskās sankcijas, ja tā nepārtrauks apmetņu būvēšanu okupētajās palestīniešu teritorijās,

kura rezultātā, apkopojot visu 5 riņķu iznākumu, pusfinālā iekļuva trīs ViA DK komandas: ViA B, ViA A, kā arī ViA D.

Pusfināls: Valdība likvidēs budžeta vietas Latvijas augstskolās.

Pusfināls veiksmīgāks izrādījās tikai divām ViA DK komandām Normundam & Kristapam un Ditai & Elīnai.

Fināls: Valdība žurnālistiem piešķirs neierobežotas tiesības neatklāt savus informācijas avotus,

kurā visi debatētāji uzstājās ar 7 minūšu runām. Rezultātā pirmo vietu turnīrā izcīnīja REA LMT A, kuri pārstāvēja 1.valdību, savukārt Normunds personīgo spīkera punktu kopvērtējumā ieguva turnīra labākā runātāja titulu, bet Kristaps – balvu par labāko Lielā hadronu paātrinātāja piemēru savā runā. Visi finālisti tika godināti ar medaļām.


Vēlos pateikties šī turnīra organizatoriem BA par interesanto turnīru un īpaši ViA DK par lielisko kompāniju un 2009/2010 Debašu kluba sezonas līdz šim viennozīmīgi vislabāko pasākumu.

- Patiesā priekā -

Celsim augstāk nevis rokas, bet līmeni [..]

5 komentāri:

  1. Kārtējo rezi atkārtošos - superīgs turnīrs! Paldies foršajiem organizētājiem: Līvai, Santai, Lienei, Ansim u.c. kuri ne tikai noorganizēja ļoti labu turnīru, bet arī paspēja kārtīgi ieballēt ar debašu klubu, kura ballites uzņemšanas ātrums līdzinās ātrumam ar kādu notiek procesi tajā pašā hadronu aparātā :)

    Paldies arī tiesnešiem, kvalitātei ir nozīme!

    Un protams jāuzteic viss ViA Dk - No 4 komandām 3 pusfinālā, 2 finālā + vēl labākā runātāja tituls un labākais piemērs - piekritīsiet nav slikti, ir pat ļoti labi, un varam vēl labāk!

    Galvenais lai pašiem jautri! ;)

    AtbildētDzēst
  2. Kurš tad sunim asti cels, ja ne pats :)

    Paldies, Elīn, par rakstu!

    AtbildētDzēst
  3. Jāpateicās gan BA turnīra organizatoriem, gan galvenajam tiesnesim Mārtiņam Vaivaram par turnīra līmeni.
    Apsveicu abas komandas, kas tika līdz finālam, jo īpaši Normi kā labāko turnīra runātāju.
    P.S. Neformālās sesijas ik palaikām būs jātaisa Leningradā ;)

    AtbildētDzēst
  4. Ērik, par neformālajām sesijām - kā naglai uz galvas :D

    AtbildētDzēst
  5. es saku LIELISKI par visiem. īpaši, Kristapiņš, Normunds un Jānis S. - jūs esiet baigie malači!:)

    par spīti manam psiholoģiskajam un fiziskajam sabrukumam, LIELISKAS DIENAS!

    AtbildētDzēst