piektdiena, 2010. gada 30. aprīlis

ViA DK nodarbību apmeklē arī ģimnāzijas audzēknes

Jau sen dzimis plāns, nu beidzot pārtapa realitātē. Šotrešdien, 28. aprīlī debašu nodarbības apmeklētāju skaitu pēc iepriekšējas pieteikšanās papildināja 3 burvīgas dāmas no VVĢ debašu kluba (trenere Signe Ābola). Visas 3 meitenes vēl pirms pavisam neilga laika kļuva par reģionālajām (Vidzemes) čempionēm Popera debašu formātā, bet jau trešdien vienai no viņām - Elīnai nācās ierastā + - mēneša vietā 15 minūšu laikā censties pielāgoties parlamentāro debašu specifikai un veidot savu lietu, kas, pēc tiesnešu Elīnas (tās, kura Pūdža) un Normunda teiktā, padevās gluži labi pirmajai parlamentārajai debatei. Jāpiemin, ka iepriekš meitenēm bija nosūtīts minimāls informatīvais materiāls par būtiskākajām Popera-parlamentāro debašu formātu atšķirībām, runātāju pienākumiem, parlamentāro debašu būtību, utt.
Elīna saka: "Man, patiesībā, patika. Uzreiz pēc debatēm jutos saņurcīta, bet, tad mājās sapratu, ka man patīk. Tikai tas uztraukums ir baigi lielais. Bet nu ar to jau nevar cīnīties, pie tā vienkārši ir jāpierod, un visideālākais veids būtu debatēt vēl un vēl, un vēl..."
Arī abas pārējās meitenes - Sniedze un Laura - nesēdēja rokas klēpī salikušas (vai arī nepamanīju), bet gan cītīgi vēroja debati un "ķēra" visu, ko var noķert. :)
Sniedze saka: "Nenožēloju, ka izmantoju iespēju savām acīm redzēt, kā viss notiek parlamentārajās debatēs. Paklausoties, secināju, ka arī pati labprāt izmēģinātu! Pieļauju, ka grūtākais varētu būt aprast ar to, ka lieta jāgatavo paralēli klausoties oponentu runas, nav laika apdomāties. Un vēl arī tas, ka ir jāpieliek daudz no sevis."
Arī Laura apgalvo, ka "pasākums bija ļoti interesants, radīja vēlmi izmēģināt debatēt parlamentārās debates."
Visbeidzot, meitenes ir devušās pie savas DK vadītājās un runājušas par iespēju uzrīkot parlamentārās debates skolas debašu klubā. Tā arī tam būs būt. ViA DK ir iedvesmojis. :)

Paldies, ka atbalstījāt šo ideju - izdevās.
E.K.

2 komentāri:

  1. Super, prieks ka meitenēm patika, cerams, ka interese par parlamentāro debatēšana stilu būs paliekoša :)

    AtbildētDzēst
  2. Laba iniciatīva, kas jāturpina.

    AtbildētDzēst