otrdiena, 2013. gada 26. marts

Vidzemes Augstskolas Debašu turnīrā 2013 dominē Rīgas Ekonomikas augstskola


Valmierā aizvadīts Vidzemes Augstskolas (ViA) Debašu turnīrs, kurš ir vienīgais liela mēroga britu parlamentāro debašu turnīrs šajā mācību gadā, kas norisinās arī latviešu valodā. Valmieras turnīrā piedalījās divdesmit komandas no sešiem spēcīgākajiem Latvijas augstskolu debašu klubiem.

Māris Klūga un Līga Bērzkalne
Vidzemes Augstskolas Debašu turnīrs risinājās gan latviešu, gan angļu valodās, jo turnīrā startēja arī dalībnieki no Lietuvas. Turnīrs notika 16. un 17. martā. Tā gaitā norisinājās piecas priekšsacīkšu kārtas, kurās komandas cīnījās par iekļūšanu finālos. Finālsacensībās prasmīgākie izrādījās Rīgas Ekonomikas augstskolas studenti. Latviešu valodas fināla debatē uzvaru guva Lauma Vernere un Ieva Skrīvere, kurām izdevās pierādīt to, ka ne tikai politiķi ir vainojami valsts lēnā ekonomiskajā izaugsmē. Savukārt angļu valodas sacensībās triumfēja lietuvieši Tadas Stankevičus un Gedeminas Užkuraitis. Pēdējais no viņiem nopelnīja arī visa turnīra labākā runātāja apbalvojumu. Šogad Vidzemes Augstskolas debatētāju atzīstamākais sniegums bija Līgas Bērzkalnes un Māra Klūgas komandas iekļūšana pusfinālā.

Gediminas Užkuraitis un Ņikita Pušņakovs

Lietuviešu students Gedemins Užkuraitis stāsta: „Valmiera ir lieliska. Šajā turnīrā piedalāmies jau otro reizi. Pagājušajā gadā bijām iesācēji. Tagad esam piedalījušies dažādos turnīros Anglijā un ieguvuši krietnu pieredzi. Šajā turnīrā ar Tadu veicās ļoti labi. Abi ieguvām godalgotās vietas un komandas biedrs satika ļoti jauku meiteni. Tā kā abi esam patiesi uzvarētāji šajā turnīrā.” Turnīra labākais runātājs neslēpa prieku par iegūto titulu: „Vienmēr ir jauki saņemt atzinību, bet tas nav īsti godīgi, jo es komandā runāju pirmais un varu izmantot labākos argumentus. Esmu priecīgs par labākā runātāja balvu, bet domāju, ka Tadas arī ir pelnījis uzslavas.”


Turnīra galvenais tiesnesis Ņikita Pušņakovs no Rīgas Ekonomikas augstskolas stāsta: „Ļoti patika turnīrs. Šogad tas ir vienīgais liela mēroga debašu turnīrs, kas notiek latviešu valodā. Valmieras turnīri vienmēr izceļas ar ļoti labu organizāciju. Patika, ka organizācijas komiteja parūpējās par to, lai viss notiktu ātri un bez kļūdām.” Tāpat tiesnesis norāda uz debatētāju prasmju attīstību: „Prieks, ka salīdzinot ar pēdējiem turnīriem, kurus tiesāju latviešu valodā, līmenis ir ievērojami pieaudzis. Domāju, ka tendence ir ļoti pozitīva un ja tā turpināsies drīzumā debates Latvijā būs ļoti labā līmenī.”

Mārtiņš Kreilis
Vidzemes Augstskolas debašu kluba vadītājs un viens no turnīra organizatoriem Mārtiņš Kreilis stāsta: „Dalībnieki visi, kā viens atzīst, ka ViA Debašu turnīrs ir viens no gaidītākajiem notikumiem Latvijas debašu dzīvē. To apliecina kuplais dalībnieku skaits, kas gadu no gada ierodas Valmierā, lai aizvadītu nedēļas nogali sacenšoties par uzvarētāja titulu un kārtīgi atpūstos debatētāju sabiedrībā.”

ViA Debašu turnīrs tiek organizēts jau kopš 2008. gada un tam ir būtiska loma, lai veicinātu Latvijas debašu kultūras un līmeņa attīstību.

Raksta autors,
Emīls Ozerinskis


Turnīra rezolūcijas


1.R Šī valdība padarīs internetu par brīvi pieejamu sabiedrisko pakalpojumu
2.R Šī valdība aizliegs nepilngadīgajiem iesaistīties reliģiskajās organizācijās
3.R Šī valdība aizliegs pasniedzējiem/ skolotājiem komunicēt ar studentiem/ skolēniem sociālajos medijos
4.R Šī valdība atļaus negatīvu reklāmu
5.R Šī valdība ieviesīs obligātas debašu mācībstundas vidusskolās
Pusfināls Šī valdība atļaus balsot vēlēšanās tikai indivīdiem ar noteiktu IQ līmeni
Fināls Šī valdība uzskata, ka politiķi ir atbildīgi par lēnu ekonomisko izaugsmi

Turnīra rezultātu tabulas pieejamas ŠEIT

Paldies Laurim Igaunim!

Atskats uz turnīru foto uzņēmumos pieejams ŠEIT 

Paldies Artūram Vilkājam!


Milzum liels paldies arī ViA DK vizuālajai māksliniecei Kristīnei Čukurei! :)

Priekā!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru