otrdiena, 2009. gada 13. janvāris

Vai katra nākamā paaudze paliek arvien dumjāka?

Droši vien ne vienu reizi vien ir nācies dusmoties vai šokēties par perversām, netradicionālām jauniešu darbībām, kas nenoliedzami noved pie secinājuma par to, ka indivīda brīvība, kas ļauj katram apmierināt dzīvnieciskās tieksmes, nākusi tikai par ļaunu inidvīda attīstībai. Secinājums ir nepārprotmas - ka katra nākamā paaudze kļūst arvien stulbāka!

The Ekonomist debašu sērijā tieši šobrīd notiek debate par šo tēmu. Rezolūcija: This House belives that in its appetite for culture, the world is more wising up, than it is dumbing down. Kā jau var noprast debate ir par kultūras attīstību un arī to kā internets to ir ietekmējis. Opozīcija vairāk koncentrējas uz pašreizējās situācijas apskatu par stubajiem jauniešiem, kas, lai arī mācās augstskolā, neprot lastīt pasaules karti un to, ka izglitības pieejamības vairākumam ir sabojājusi izglītības kvalitāti kopumā. Būtībā uzskatot, ka apetīte pēc kultūras nav augusi, kas arī atsaucās dumjošanos (likās interesants tūlkojums - dumbing down:))

Savukart, pozicija uzskata, ka ar vien vairāk jauniešu un pieaugušie sāk interesēties par kultūru. Argumenti balstās uz informācijas pieejamību, ko radījis internets un inoformācijas ir pieejamība visiem, kas to vēlas iegut. Classic FM, International Herald Tribune, kuru apmeklētāju loks ir audzis līdz ar interneta izplatību, ir tikai daži piemeri izglītotām masām. Tā pat arī notiekošā online debate ir piesiatījusi neskaitāmus "līdzisekotājus", kas bez interneta klātbūtnes nekad nebūtu iesaistījušies, jo gluži vienkārši - viņiem nebūtu tādas iespējas. Tas, ko pozīcijas pārstāvis, Inteligent Life redaktors (ieteiktu izlasīt viņa pozīciju), apgalvo, ir, ka gudrība ir izplatījusies caur informāciju, kas tagad ir pieejama visiem, kas to vēlas. Kaut vai tas, ka blogi piedāvā izpaust savas domas, kas ir ekvivalents literatūrai, un, ja agrāk rakstīšanu varēja uzskatīt par elitistu parādību, tad pašreiz visiem ir dota iespēja izpausties, tikt kritizētām un savas sajūtas rādīt pasaulei tikai ar pāris darbībām.

Un kā jums liekas, mēs esam stulbāki, nekā mūsu senči un vai pašreiz sīči, būs stulbāki par mums? Es zinu, ka Kriksim točna bija viedoklis! :)

Tiekamies debašu sesijā pavisam drīz.


2 komentāri:

  1. Jā,man bija un ir viedoklis par šo visnotaļ interesanto jautājumu...domāju,ka mēs katrs sliecamies uz kādu no pusēm - pozīcija vai opozīcija, bet viedoklis ir. Mans viedoklis šajā gadījumā vairāk sliecas uz opozīcijas pusi, proti par to, ka jaunieši nenoliedzmi paliek un ir stulbāki! Tas ir diezgan kliedzošs izteiciens, bet nu nevar nepiekrist tam, ka jaunieši neprot izmantot to piedāvāto informācijas dažādību, lai pilnveidotu savas intelektuālās zināšanas. Kā jau The Economist opozīcijas pārstāve minēja - problēmas nav ar informācijas pieejamību vai arī ar to, kāda ir katras vietnes kvalitāte, bet gan uz spēju to izmantot.
    Manuprāt, mūsdienās tas ir ļoti izteikti, ka jauniešus neinteresē tādas lietas un aktivitātes, kurās viņiem ir jāiedziļinās un kuras nesniedz pietiekami efektīvu vizuālo baudījumu, kā tas ir video spēlēm vai arī kaut kādiem pilnīgi stulbiem youtube videoklipiem. Tāpēc jau nav jābrīnās, ka skolās skolotājas sūdzās par bērniem ,kuriem ir uzmanības deficīta sindromi un lai cik tas skumji arī nebūtu - ar vien vairāk ir sastopami tādi bērni, kuru vienīgā interese ir krist uz nerviem pārējiem! :D
    tas tā virspusēji spriedelējot par šo tēmu - bet nu jā, ir ko padomāt!

    AtbildētDzēst
  2. tādi bērni, kuru vienīgā interese ir krist uz nerviem pārējiem! :D

    tas kaut kā uz mani? :D bet vispar jā, paliek stulbāki.

    AtbildētDzēst