trešdiena, 2009. gada 30. decembris

Ieejot 2010. gadā


Uzsākot jauno 2010. gadu, būtu ļoti interesanti atskatīties uz nozīmīgākajiem 2009. gada notikumiem, kas saistīti ar Vidzemes Augstskolas debašu klubu.

Iesākot 2009. gadu, janvāra beigās Latvijas Universitātes debašu klubs rīkoja debašu semināru, kura laikā tika iegūtas zināšanas par debatēšanas jautājumiem. Jāatzīmē, ka šis laiks bija īpašs arī ar to, ka 2008. gada beigās ViA DK rīkoja debašu turnīru, pēc kura ViA DK biedri un citi Latvijas debatētāji saprata cik forši ir būt debatētājam, jo tas sniedz daudz un dažādas iespējas! Šis ir viens no rakstiem, kurš ir radies ViA DK rīkotā turnīra iespaidā!

Nākamais notikums, kurš patīkami pārsteidza ViA DK ir saistīts ar sadarbību ar "Alus bāru". Īsumā varu pateikt to, ka bāra īpašnieks mūs patīkami pārsteidza ar Latvijas uzņēmējam neraksturīgu uzticību studentiem!

Kā nākamais notikums, kurš saistās ar kādu no ViA DK biedriem ir Jāņa Orlova kandidēšana uz ViASA prezidenta amatu. Diemžēl Jāni neievēlēja, bet galvenais ir zināt, ka ViA DK viņu atbalstīja, kā arī to, ka debašu sesijās iegūtās iemaņas Jānis izmantoja pirmsvēlēšanu debatēs!

Februāra beigās ViA DK piedalījās Banku Augstskolas rīkotajā debašu turnīrā angļu valodā. Turnīrā piedalījās 3 komandas no ViA DK. Viena no komandām (VUC A Jānis R., Reinis S.) iekļuva turnīra finālā, kur piekāpās REA LMT komandām. Jāatzīmē, ka šajā turnīrā uzvarētāji saņēma iPod Nano.

Nākamais ievērojamais notikums jāmin LLU Debašu kluba rīkotais turnīrs Jelgavā, kurā piedalījās 4 Vidzemes Augstskolas debašu kluba komandas. No 4 komandām 3 komandas (ViA B - Jānis Rukmanis, Marta Engere; ViA C - Elīna Pūdža, Reinis Sietiņš un ViA D - Reinis Bajors, Normunds Mihailovs) tika pusfinālā. Finālā iekļuvas divas no četrām ViA DK komandām (ViA B un ViA C). Finālā uzvarēja REA LMT A komanda, kurā debatēja Zane Siliņa un Madara Guļāne. Jāatzīmē fakts, ka ViA DK B komandas debatētāja Marta Engere ieguva turnīra specbalvu kā labākā opozīcijas debatētāja fināla debatē!

Pēdējais turnīrs, kurā piedalījās ViA DK 2009. gada pavasara semestrī bija Baltijas čempionāts Tallinā. Turnīrā piedalījās 4 komandas un viens tiesnesis. Diemžēl neviena komanda netika pusfinālā, bet turnīra gaitā tika iegūta ļoti laba pieredze gan debatēšanas, gan tiesāšanas jomā!

Šeit ir iespējams apskatīt ViA DK panākumus skaitļos 2008. - 2009. gada sezonā!

Pēc Tallinas debašu turnīra ViA DK devās pelnītā vasaras brīvlaikā! Jāatzīmē fakts, ka ViA DK dibinātājs Ēriks Ajausks jūnijā veiksmīgi aizstāvēja savu Bakalaura darbu un absolvēja Vidzemes Augstskolu.

2009. gada rudens semestri ViA DK uzsāka ar saukļiem Ar klusēšanu ilgi neizvilksi un Don't hate, come debate! Pirmajās debašu sesijās interesentu skaits bija ļoti liels, taču līdz semestra beigām daži cilvēki ir pievērsušies citām aktivitātēm un es nekautrēšos teikt, ka ir izveidojies stabils debašu kluba sastāvs, kura biedri nekautrējas skaļi teikt, ka ir debatētāji!

Pirmais turnīrs, kurā 2009. gada rudens semestrī piedalījās ViA DK bija REA LMT debašu kluba rīkotais treniņu turnīrs 24. oktobrī, kurā piedalījās 4 komandas, 1 tiesnesis, 2 sabiedrisko attiecību speciālistes un viens operators! Jāatzīmē, ka pēc šī turnīra ViA DK turpināja svinības SZF Vāverballē!

Novembra mēnesis ViA DK ir īpašs ar 4 gadu jubileju, kā arī ar pirmo publisko video debati, kas tika rīkota sadarbībā ar portālu www.esmaja.lv. Pirmā publiskā debate 2009. gada rudens semestrī bija par ĢMO lietošanu uzturā. Šī debate izraisīja plašas diskusijas portālā www.esmaja.lv, kur cilvēki izteica savus komentārus par konkrēto tēmu.

Decembrī ViA DK bija vairāki nozīmīgi notikumi. Kā pirmais nozīmīgais notikums jāmin debašu turnīra organizēšana Valmierā. Turnīrā piedalījās 20 komandas un 13 tiesneši. No ViA DK turnīrā piedalījās 8 debatētāji. Pusfinālā iekļuva divas ViA DK komandas - ViA A, kuru pārstāvēja Kristaps Ročans un Kārlis Nīlanders un ViA C, kuru pārstāvēja Elīna Pūdža un Andris Reņģītis. Finālā iekļuva ViA C komanda. Valmieras turnīrā uzvarēja REA LMT A komanda, kurā debatēja Ņikita Pušnakovs un Roberts Bernāns.

Nākamais ievērības cienīgais notikums jāmin 2. publiskā debate, kas tika rīkota sadarbībā ar portālu www.esmaja.lv. Publiskā debate bija īpaša ar to, ka tā tika pārraidīta tiešsaistē portālā www.esmaja.lv. Publiskā debate bija par ES paplašināšanos. Debates video joprojām ir pieejams portālā.

ViA DK 2009. gadu noslēdza uz pozitīvas nots. Piedaloties LU debašu kluba rīkotajā turnīrā 2 no 4 ViA DK komandām iekļuva pusfinālā, bet pārējās divas komandas bija uzreiz aiz labāko komandu astoņnieka. Finālā uzvarēja ViA DK B komanda, kurā debatēja Kristaps Ročans un Normunds Mihailovs. Jāatzīmē, ka Kristaps Ročans bija turnīra labākais runātājs!

Kā vēl viens ļoti nozīmīgs punkts, kurš ilustrē ViA DK attīstību, jāmin mūsu bloga popularizēšana! Šī gada laikā blogs ir kalpojis kā avots, kur var lasīt dziļāku analīzi par debašu sesijām. Blogā ir ievietotas intervijas ar ievērojamiem cilvēkiem debašu aprindās, kā arī ir uzsākta sadarbība ar augstāk minēto portālu www.esmaja.lv un citiem portāliem!

2010. gadā Jums visiem novēlu panākumus, prieku, laimi, centību un galvenais veselību!

Reinis

4 komentāri:

  1. Lasot šito, var apjukt, jo laiks skrien tik ātri! Alusbārs un Tallina, likās tik nesen! (piezīme: 2 komandas nevis 4.)
    Tiešām jāatzīmē panākumiem bagāts gads ar spēcīgu kluba un bloga izaugsm.
    Vēlot vēl lielākus un skaļākus sasniegumus, novēlu ar veselību,panākumiem,darbu, labām sekmēm,naudu un veiksmēm privātajā un akadēmiskajā dzīvē bagātu 2010. Baltā tīģera gadu!

    AtbildētDzēst
  2. Laimīgu un veiksmīgu visiem jauno!

    AtbildētDzēst
  3. Patiešām notikumiem bagāts izvērtās 2009. gads debašu dzīvē. Cerams, ka nākamais atnesīs tik pat daudz debašu priekus :)
    Novēlu ViADK saticību kluba iekšienē, cīņassparu turpināt sasniegto un daudz, daudz spīkerpunktus!

    AtbildētDzēst
  4. Jau gaidīju, ka būs kas līdzīgs >>

    Par tām "citām aktivitātēm" - ļoti izdevies.. :D:D

    AtbildētDzēst