otrdiena, 2014. gada 30. decembris

2014.gads ViA DK dzīvē!

Čau, čau debašu draugi!

Noslēgumam tuvojas vēl viens gads un kā jau gada mijā ierasts - mēdzam atcerēties piedzīvoto un izvērtēt, ko esam ieguvuši, iemācījušies un kā mainījušies. Šis ir tas brīdis, kad ziņu portāli ir pārpildīti ar nupat jau aizvadītā gada veiksmju un izgāšanos izvērtējumiem, draugiem.lv parādās pa kādai gada atskata galerijai, bet FB timeline pārņem “It’s been a great year. Thanks for being a part of it” bilžu virknējumi. Un arī ViA DK biedri ir aizvadījuši, es gribētu cerēt - pavisam aizraujošu un notikumiem bagātu gadu, kurā esam daudz mācījušies, daudz ieguvuši un izsapņojuši. 


Kā 2014.gada lielāko ieguvumu noteikti varu minēt pavisam lielisko ViA DK biedru sastāvu (Mārtiņam Kreilim nepatīk, ja es pārāk bieži saku “lielisks”, bet DK sastāvu citādāk apzīmēt nav iespējams). Es tiešām uzskatu, ka tie cilvēki, kas ir piederīgi DK šobrīd, kuri... velta savu laiku, pūles un enerģiju, lai darba dienu vakaros pēc garas dienas skolā nāktu uz sesijām… un vēl arī nenoraida Līgas itin biežos aicinājumus darīt to, šito un vēl kaut ko... kā arī tās pašas Līgas regulāros pēdējā brīža aicinājumus braukt uz turnīriem un pasākumiem, jo 'mums taču ir jānodrošina kārtīga ViA DK reprezentācija, jo tas ir svarīgi'… ir paši labākie! Paldies, ka jūs esat un veidojat ViA DK par tik respektablu interešu grupu, kāda tā ir!

Notikums, ar ko es patiesi lepojos, ir ViA DK pirmā starptautiskā debašu turnīra organizēšana 2014.gada pavasarī. Tiešām ceru, ka šis pasākums ir iedibinājis jaunu pagrieziena punktu ViA DK attīstībā. 

Jautāsi - kā ViA DK nonāca līdz starptautiskajam turnīram? Gadu no gada organizējām nacionāla mēroga turnīru, kas ik reizi ir izcēlies ar augstu organizatorisko kvalitāti un aizraujošās debatēs un citās aktivitātes pavadītu nedēļas nogali. Tā nu vienā dienā Līga un Mārtiņš (jā, tas pats slavenais Mārtiņš Kreilis) sēdēja un domāja, ka ViA DK ir audzis un, ja vēlamies kaut ko sasniegt un sevi parādīt, tad ir jāpaplašina turnīra mērogs un jāorganizē turnīrs angļu valodā. To paveicām, domāju, ka paveicām diezgan labi un arī 2015.gadā šo tradīciju turpināsim un neatlaidīgi strādāsim, lai piedāvātu ko pavisam grandiozu! Tātad - 2015.gada 25.-26.aprīlī notiks ViA starptautiskais debašu turnīrs. Ieliec plānotājā laicīgi! 



Vēl 2014.gadā ViA DK pirmo reizi debašu sakarā izgāja ārpus Eiropas un devās uz Singapūru (un Turciju, un Malaiziju un Indonēziju), jo trīs cilvēku sastāvā uzvarēja jauniešu ideju konkursā #idejasLatvijai - Latvija, kādu es vēlos! Prezentējām ideju par nepieciešamību Latvijā attīstīt debašu kultūru un guvām atsaucību, jo debates taču ir trakoti aizraujoša neformālās izglītības aktivitāte. 


Kā vēl vienu būtisku debašu kopienas sasniegumu varētu minēt Latvijas Debašu Asociācijas “Quo tu domā?” veiksmīgo darbību. Par to liels paldies ir jāsaka SSE Riga cilvēkiem, valdei - Ievas S., Laumas V., Ņikitas P., Mārtiņa V. sastāvā, kā arī izpilddirektoram, bijušam ViA DK vadītājam, Mārtiņam (kuru šajā īsajā rakstā pieminu jau trešo reizi). 

“Quo tu domā?” sadarībā ar radio pieci (pieci.lv) pavasarī rīkoja radio debates, kurās tika pārstāvēts arī ViA DK. Veicās mums gandrīz labi un tikām finālā, kur piekāpāmies LU puišiem, kuri, demonstrējot teicamas debatēšanas prasmes, nopelnīja uzvaru un galveno balvu - došanos uz Lundas Debašu turnīru Zviedrijā. Tomēr pats fakts, ka arī ViA DK spraigā cīņā tika tik tālu, ir apsveicams! 


Tāpat sadarbībā ar “Quo tu domā” organizējām publiskās debates “Vai ministru prezidentam un ministriem ir jābūt ievēlētiem Saeimā?” Publiskajās debatēs piedalījās četri eksperti - labas pārvaldības eksperte, bijusī "Delna" direktore Inese Voika, Saeimas deputāte Lolita Čigāne, Vidzemes augstskolas akadēmiskais un zinātņu prorektors Visvaldis Valtenbergs, Saeimas deputāts Sergejs Dolgopolovs, kā arī ViA DK pārstāvji - Kristaps Gruševs un Armands Aivo Astukevičs. Debates apmeklēja plašs klausītāju loks un patiešām liels gandarījums, ka organizējām izglītojoši atraktīvu un saistošu pasākumu.


Kā būtisku var minēt arī ciešo sadarbību ar ViASA Vides virzienu, ar kuru kopā šajā gadā esam organizējuši filmu un debašu vakarus. Tajos ierasti noskatāmies filmu par kādu vides problēmu un par to debatējam. Ievērības cienīgi, ka šajos filmu vakaros pie vārda tika ‘klusie DK atbalstītāji’ jeb cilvēki, kuriem patīk DK, kuri nenāk uz sesijām, bet šādos filma vakaros tiek iesaistīti aizraujošās debatēs. Filmu un debašu vakaros rudens semestrī mums bija arī uzkodas. Katram studentam taču patīk uzkodas! 

Neaizmirsīsim arī to, ka šajā gadā esam piedalījušies gana daudzos turnīros. Bijām Estonian Open, SSE Riga Academy, Tallinn University of Technology Open, “Quo tu domā?” Kick-off, SSE Riga Practice Tournament, University of Latvia Open, SSE Riga IV, kā arī Warsaw Open. Jā, beidzot esam tikuši tālāk par Baltijas mērogu un divi jaunie censoņi - Kristaps Gruševs un Rihards-Vosulis Grigulis, decembrī devās uz Polijas galvaspilsētu Varšavu. 




Joprojām turpinām DK lieliskās formālās un neformālās tradīcijas. Novembrī nosvinējām 9 gadu jubileju ar dzimšanas dienas turnīru, kurā kopīgi priecājāmies par to, ka tik respektabla interešu grupa kā ViA DK pastāv jau veselus 9 gadus. Tas ir jau puse no pilngadības. Tāpat reizi pa reizei piekopjam neformālās tradīcijas, socializējamies un izbaudām viens otra sabiedrību, jo DK ir ne tikai cilvēki, kas sanāk kopā sesijās, bet tie ir cilvēki, kas ir draugi. Draugi, ar kuriem varam darīt daudz vairāk nekā tikai kopīgi doties uz sesijām. Bet arī labi pavadīt laiku vienkārši tāpat. Jo tā taču mēs reizi pa reizei darām. Vai ne?

Te arī beidzas atskats par 2014.gadu. Ir vēl daudz lietas, ko vēlējos pateikt, bet nav nepieciešams izplūst, ja vēlos, lai kāds šo ierakstu arī izlasa. Ko sagaidām no jaunā 2015.gada? Sagaidām, ka DK biedru degsme pilnveidot sevi un veltīt laiku debašu kopienai nerims. Ar cerībām raugos uz jaunajiem DK biedriem un ceru, ka viņi turpinās to, ko iesāka ViA DK dibinātājs Ēriks Ajausks un virzīs ViA DK uz izaugsmes ceļa. Ir taču tik ārkārtīgi forši kopīgi braukt uz turnīriem, atcerēties piedzīvoto, no sirds izsmieties sesijās, aiziet uz kādu no Valmieras iestādēm, pielikt roku pasākumu organizēšanā, izglītoties un iegūt dažādas prasmes, ko sniedz tikai neatkārtojama dalība ViA DK.

Es tiešām uzskatu, ka no dalības ViA DK esmu personīgi ieguvusi ārkārtīgi daudz un vislielākais paldies manam kursa biedram Artim, kurš 1.kursa 2.semestrī mani aizvilka uz manu pirmo DK sesiju. Ceru, ka arī pārējie DK biedri redz sev radīto pievienoto vērtību. Paldies DK cilvēkiem par vienreizēju gadu, kurā esam auguši gan katrs individuāli, gan kā organizācija! Lai izdodas sasniegt nospraustos mērķus arī turpmāk!

Šī raksta noslēgumā vēlētos pateikt īpašu paldies Evelīnai, kura man atgādināja, cik forši ir būt daļai no DK un lielā mērā arī motivēja uzrakstīt šo atskatu! 
Tāpat arī īpašs paldies Kreilim, kurš noticēja, ka ‘Līga varbūt pat neko nesačakarēs’ un ļāva šo DK gadu aizvadīt Līgas zīmē!

Pasakāmies par atbalstu arī ViA vadībai, VIASA un mūsu lielajiem atbalstītājiem A/S “SEB banka”! 

Bet vislielākais un sirsnīgākais paldies mūsu tagadējam DK sastāvam, kas pēc manām domām ir neatkārtojams, un Alumni biedriem, kuri mūs atbalsta, nekad neatsaka savu palīdzību un joprojām ar prieku brauc uz mūsu pasākumiem! Paldies jums!


P.S. 2014.gadā absolvēja viens no mūsu neatkārtojamajiem biedriem Edmunds Jansons. ViA DK izjūt tavu 'zaudējumu' un gaida tavu atgriešanos turnīros un kādā neformālajā pasākumā arīdzan!

Ar sirsnīgiem sveicieniem,
Līga Bērzkalne
ViA DK

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru